Advocatenkantoor Cooreman Mertens

Het gerechtelijk verlof: de rechtbank gesloten?

De zomervakantie is voor velen de periode om van een deugddoend verlof te genieten, zo ook voor de juridische sector.

Het gerechtelijk verlof loopt ieder jaar van 1 juli tot en met 31 augustus.

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, zeggen de rechtbanken tijdens het gerechtelijk verlof niet collectief “hasta luego” om op een vliegtuig naar Ibiza te springen.

Tijdens het gerechtelijk verlof worden nog steeds (vakantie)zittingen gehouden, die in de regel evenwel enkel dringende zaken behandelen (bv. zaken met aangehoudenen, kort geding,…). Op deze zittingen kan ook uitspraak gedaan worden in zaken die in beraad genomen werden voor het verlof.

Nieuwe (niet-spoedeisende) zaken worden in principe pas ingeleid na het gerechtelijk verlof.

De rechtbanken zijn dus niet gesloten, maar draaien tijdens het gerechtelijk verlof wel op een lagere capaciteit.

Belangrijk om weten is dat de termijn voor verzet en hoger beroep tijdens het gerechtelijk verlof wordt verlengd tot de 15de dag van het nieuw gerechtelijk jaar (lees: 15 september) in geval deze termijn begint én eindigt tijdens het gerechtelijk verlof.

Voorbeeld 1: wordt een (burgerlijk) vonnis betekend op 5 juli, dan begint de beroepstermijn te lopen vanaf 6 juli, en verstrijkt de beroepstermijn in principe op 5 augustus.

Aangezien de termijn begint en eindigt in het gerechtelijk verlof, wordt de termijn voor hoger beroep verlengd tot 15 september.

Voorbeeld 2: wordt het vonnis betekend op 25 juni, dan is de eerste dag van de beroepstermijn 26 juni, en verstrijkt de beroepstermijn in principe op 25 juli.

Aangezien de beroepstermijn niet begint in het gerechtelijk verlof, is er geen verlenging van de termijn.

Voorbeeld 3: wordt het vonnis betekend op 25 augustus, dan begint de termijn te lopen op 26 augustus om te verstrijken (in principe) op 25 september.

De beroepstermijn verstrijkt niet tijdens het gerechtelijk verlof, dus er is geen verlenging van de termijn.

De griffies blijven doorheen het gerechtelijk verlof open tijdens de normale uren zodat u in de zomermaanden nog steeds op de rechtbanken terecht kunt om verzet of hoger beroep aan te tekenen, of bv. om uw dossiers in te kijken.

Ook ons kantoor blijft tijdens het gerechtelijk verlof gewoon open. Aarzel dus niet om ons – al dan niet vanuit een zonovergoten locatie – te contacteren voor al uw juridische problemen.

Deel dit bericht: